Zamfirescu

Nu exista brăilean care să nu fi auzit de Chercea, bogătașul devenit, alături de Terente și Panait Istrati, simbol al urbei dunărene, omul care, împreună cu soţia sa, Ana, a lansat sloganul nepieritor „Totul pentru patrie, nimic pentru noi”. Nedelcu Chercea a donat o casă comunităţii evreieşti din Brăila însemn de recunoştiinţă pentru ajutorul primit de la un membru al acestei comunităţi la începutul activităţiilor sale negustoreşti. De asemeni, a facut donaţii la Ierusalim şi la Muntele Athos. În România a construit Mănăstirea Vladimireşti şi a pus o troiţă la Maglavit. „În 1934, marele industriaș și filantrop a întocmit un Act de donație prin care lăsa brăilenilor primăria din comuna Nedelcu P. Chercea, dispensarul, școala de băieți și fete și grădinița de copii. Același mare donator lăsa viitorimii clopotnița bisericii „Sf. Arhangheli”(restaurată și redată în folosinţă de Nedelcu Chercea), biserica „Sf. Mare Mucenic Mina”, casa parohială şi monumentul „Victoria”, realizat din bronz şi granit. Toate fuseseră ridicate pe cheltuiala sa. Nimeni, niciodată, nu a mai făcut aşa ceva”, a precizat arhivistul Ştefania Botez. http://adevarul.ro/locale/braila/povestea-filantropului-imbogatit-braila-nedelcu-p-chercea-1_50abba897c42d5a6637f559a/index.html

http://nedelcu.chercea.monsite-orange.fr/index.html

Nedelcu Panait Chercea (1857-1946) a fost un mare întreprinzător și filantrop român, unul din cei mai importanți industrialiști ai Brăilei. A fost fiul lui Panait Chercea(1829 – 1908) și al Ilincăi(1836 – 1902). În 1883 s-a căsătorit cu Ana Cioroiu (1865-1931), fiica lui Radu Cioroiu (1837 – 1885) și Alexandrei (Sanda) (1836 – 1918). Au avut trei fiice, dintre care una a murit fiind încă copil. Aneta, s-a căsătorit cu Avocat Stan Bratu (au avut două fete Ana și Nelly) și Stana, căsătorită cu Mircea Zamfirescu.

Mircea Zamfirescu, fiul lui, Ianni și Eufrosina Zafir (veniți amândoi de la Patiška, lângă Skopje (azi Republica Macedonia), refugiați din cauza asupririi administrației otomane. Eufrosina era sârboaică, iar Ianni făcea parte din una dintre rarele comunități ortodoxe de albanezi din Macedonia de azi. Mircea a avut un frate si o soră :

  • Zaharia Zamfirescu, căsătorit cu Maria Banciu. Au avut o fiică, Ileana, căsătorită cu doctorul Alexandru Tocilescu și a avut doi copii: Mircea și Alexandru. Alexandru s-a căsătorit cu Valeria Reschner. A avut copii Alexandru și Mariana
  • Anastasia Zafir căsătorită cu Petre Radu. Au avut o fiica Elisa căsătorită cu Constantin Vulpe.

 

Mircea Zamfirescu şi Stana N. Chercea au avut două fiice şi trei fii:

  • Elena, decedata la vîrstă de sase ani de tuberculoză
  • Elvira căsătorită cu Florian Dumitrescu. Au avout doi copii: Sorin (https://carturesti.ro/carte/irevocabil-cum-l-am-invins-pe-ceausescu-1352716) și Dan. Sorin s-a căsătorit cu Zitha Jäger și au o fiică Ana Dumitrescu. Dan s-a căsătorit cu Ida Rubin și a avut doi copii : Ion și Sorin.
  • Niculae, a absolvit facultatea de drept din Paris cu magma cum laude. Șef de promoție și cea mai mare notă de absolvire a facultății. Și-a anunțat familia că ajunge în țară dar n-a mai ajuns. Ajunși în gară, membri familiei, au crezut că a pierdut trenul. Din păcate înainte de-a părăsi Parisul a dorit să mai facă o baie în Marna. S-a tăiat, s-a infectat, nu a realizat cat de grav este, și a murit cu zile.
  • Ion căsătorit cu Viorica Beloiu/Belloiu. Au avut două fiice : Ana-Maria(Anca) și Ștefania (Stanca). Anca(nașa mea) din prima căsătorie cu Alexandru Nicolescu(nașul meu) are o fiică Ilinca iar din a doua căsătorie cu Cornel Todea are un fiu Andrei. Stanca s-a căsătorit cu Marius Iosifescu și are un fiu Victor Ion
  • Zafir/Zamfir căsătorit cu Alexandra Racovitză. Au o fiică, Maria Nicola Antoaneta, (n. 1944), căsătorită la rândul ei cu Neculai Mihăilescu (1943-1985) şi ulterior, în anul 1990, cu Mihail G. Ştephănescu (1923-2015), de care a divorțat în anul 2011. Maria Nicola Antoaneta are doi copii, din prima căsătorie : Alexandru Ștefan Mihăilescu, realizatorul acestui site dedicat istoriei familiei, căsătorit cu Anca Alice(născută Moise). Au un fiu, Filip Andrei Mihăilescu. Și Ioana Elena căsătorită cu Claudiu Bria. Au un fiu, Mihai Claudiu Bria. 

 

 

Film documentar: „Un om pentru comunitate: NEDELCU CHERCEA. Fondul cultural Anca Dumitrescu”. 
Realizatori: Ghena Pricop, șef Secția Istorie și Gabriel Stoica (Muzeul Brăilei „Carol I”)