Suţu / Sutzu / Soutzo
Originea familiei e fanariotă și veche din Epir, de unde pe timpul lui Mahomed II, acest sultan ar fi îndemnat pe unele familii din provincie, printre care se afla și Șuțu, să se stabilească la Constantinopol, dându-li-se oarecari privilegii.
Un scriitor francez Du Verdier, vorbind de bibliotecile din timpul său la Constantinopol, zice că un Ion ȘUȚU avea o bogată colecție de manuscrise (la 1585).
Numele primitiv al familiei pare a fi acel de DRACO și prin aceasta sunt chiar denumiți în decrete imperiale turcești și în timpuri mai noi. După Byzantios, autorul unei lucrări asupra Constantinopolului: “Șuțu ar veni de la SOUDJI sau împărțitor al apelor orașului”, deoarece unul dintre moșii lor împlinise această funcțiune.
—————————————————
MIHAIL ȘUȚU VODĂ, n. Constantinopol 1784, secretar al dragomanului Caragea în 1812, mare dragoman al Porții în 1817, Principe domn al Valahiei în 1818-1821. În 1821 trebui să se refugieze în Basarabia, în urma revoltei grecești a lui Ipsilante, pe care-l ajutase cu armata țării și cu bani. Arestat în Austria, fu închis timp de 4 ani la Goritz. Întors în Grecia, fu trimes ministru plenipotențiar la Paris și apoi la Petersburg. În 1839 fu numit consilier de Stat în Grecia. † Atena 1864. Căsătorit cu Ruxandra Caragea avu patru băieți: pe IOAN, GRIGORE, GEORGE ȘUȚU, însurat cu Elena Sturza și CONSTANTIN, fost căpitan în marina greacă, căsătorit cu o Mihăiescu(Ecaterina Mihalescu), având de fiu pe JEAN ȘUȚU, inginer și șapte fiice măritate – Octav-George Lecca, Familiile Boereşti Române, p. 656 si 658
* completare făcuta de Alexandru Ștefan Mihăilescu
Ecaterina Suţu / Sutzu / Soutzo (născută Mihalescu)