Nicolae Racoviță

 

Ne întoarcem în timp, la generaţia lui Ion (Ioniţă) Racoviţă (mort în 1688), tatăl lui Mihai Vodă Racoviţă, pentru a regăsi ramura familiei care nu a dat domnitori, dar a avut şi ea personalităţi remarcabile. Ion a avut un frate, Nicolae Racoviţă, care a avut mai mulţi urmaşi:

Ecaterina Racoviţă (căsătorită cu Bejan Balş, mazil de Albeşti);

– Safta Racoviţă (căsătorită cu Iordachi Ruset, vornic);

– Andrei Racoviţă (Vistiernic, Postelnic);

– Ion Racoviţă (Paharnic 1687, Comis 1688, Vornic 1693, Postelnic 1699, Logofăt 1705, căsătorit cu Maria, iar apoi cu Safta).

Ion Racoviţă a avut un fiu, tot Ion Racoviţă (Jitnicer 1717, Mare Comis 1723, Mare Postelnic 1727, căsătorit cu Ileana), care a avut, la rândul lui, un singur fiu, Nicolae Racoviţă (Comis 1749, Medelnicer 1750, căsătorit cu Smaranda Donici, fiica lui Darie Donici). Nicolae Racoviţă a avut mai mulţi urmaşi:

– Constantin Racoviţă (Postelnic 1776, căsătorit cu Maria), a avut o fiică, Anastasia, măritată cu serdarul Alexandru Anastase;

– Mihai Racoviţă (Postelnic 1776, Sulger 1784, căsătorit cu Maria C. Bosie; vom reveni la el);

– Gheorghe Racoviţă (Postelnic 1770, Spătar 1795);

– Andronache Racoviţă, călugărit cu numele de Atanasie (Ierodiacon la episcopia de Roman, 1777-1795);

– Nicolae Racoviţă (Medelnicer 1781, Postelnic 1800, Clucer 1803, căsătorit cu Elena Şt. Caracaş, iar apoi cu Safta Şt. Chirică). Din prima căsătorie, a avut 3 fiice şi un fiu: Smaranda (căsătorită cu Ioniţă Cerchez/Cerkez, Pitar), Ecaterina, Anastasia (căsătorită cu Panteotu/Panteotie de la Soroca, Basarabia) şi Ion Racoviţă (Spătar 1824, Postelnic 1825 şi 1830-35, Mare Comis 1827-29 şi 1836-44, căsătorit cu Smaranda N. Alcaz). Din a doua căsătorie, Nicolae N. Racoviţă a avut un singur fiu, Gheorghe Racoviţă (Ban 1823, Agă 1825, Deputat de Vaslui 1837, căsătorit cu Maria Venier, cu care a avut o fiică, Elena măritată Cocri).

Ion N. Racoviţă, căsătorit cu Smaranda N. Alcaz, a avut 3 fii:

– Nicolae Racoviţă (Clucer 1852, Comis 1855, Prefect de Vaslui 1860, căsătorit cu Olimpia N. Duca), care a avut un fiu, Vasile Racoviţă, căsătorit cu Lucreţia Teodorescu, cu care a avut două fiice, Ema şi Lucreţia;

– Vasile Racoviţă;

– Gheorghe Racoviţă (Membru fondator al Societăţii Junimea, deputat de Vaslui 1866, căsătorit cu Eufrosina Al. Stamatopol, o talentată pianistă). A avut 3 copii: Alexandru şi Margareta, care au decedat la vârste fragede, şi Emil Racoviţă, viitorul mare savant.

Savantul, exploratorul, biologul şi speologul Emil Racoviţă (1868-1947), fondatorul biospeologiei, şi-a luat licenţa în drept la Paris, în 1889, apoi licenţa în ştiinţe la Sorbona, în 1891, şi doctoratul în ştiinţe, la Paris, în 1896. În 1897-1899 a participat la expediţia navei Belgica în Antarctica, înregistrând remarcabile rezultate ştiinţifice. A fondat şi a condus proiectul ştiinţific „Biospeologica”, a fost preşedinte al Societăţii de Speologie de la Paris (1910), a înfiinţat Institutul de Speologie de la Cluj, a fost rector al Universităţii din Cluj şi Preşedinte al Academiei Române (1926-1929). S-a căsătorit cu Hélène Boucard, cu care a avut trei fii: René Racoviţă (căsătorit cu Victoria Ionescu), Ion Racoviţă (chimist) şi Andrei Racoviţă (căsătorit cu Angela Rovinaru).

Ne întoarcem din nou pe firul genealogiei, la generaţia lui Nicolae Racoviţă, străbunicul savantului Emil Racoviţă. Acest Nicolae a avut un frate, Mihai Racoviţă, căsătorit cu Maria C. Bosie, împreună cu care a avut 3 fiice şi un fiu:

– Ruxandra Racoviţă (căsătorită cu Vârnav, serdar în Basarabia);

– Smaranda Racoviţă (căsătorită cu Alexandru Glavce, vornic în Basarabia);

– Profira Racoviţă (s-a călugărit la Mănăstirea Agapia);

– Nicolae Racoviţă (Postelnic 1807, Agă, Ispravnic 1825, căsătorit cu Profira şi ulterior cu Maria N. Vârcolici). Din prima căsătorie a avut două fiice şi trei fii: Smaranda (căsătorită cu Nicolae Bantaş şi ulterior cu Iancu Mihail), Ecaterina (căsătorită cu Vasile Moscu), Gheorghe Racoviţă (căsătorit cu Anastasia, împreună cu care a avut o fiică, Elena măritată Kogălniceanu), Ion Racoviţă (Clucer 1846, Medelnicer 1848, Paharnic 1851, Comis 1861, căsătorit cu Maria Costache Caracaş; vom reveni la el), Iacob Racoviţă (Serdar 1851 şi 1855, Comis 1857, căsătorit cu Elena Papadopol; vom reveni la el). Din a doua căsătorie a avut doi copii: Gheorghe Racoviţă (mort tânăr, într-un accident de vânătoare) şi o fiică.

Iacob N. Racoviţă (1828-1897), căsătorit cu Elena Papadopol, a avut două fiice şi doi fii:

– Natalia Racoviţă (căsătorită cu Vasile D. Dimitriu, colonel);

– Elena Racoviţă (căsătorită cu Constantin Mihăilescu, colonel);

– Constantin Racoviţă (căpitan de artilerie 1892);

– Gheorghe Racoviţă (magistrat, prefect de Tecuci, căsătorit cu Adina I. Isvoranu), care a avut un fiu, Nicolae Racoviţă, căsătorit cu Clio Cavalioti, împreună cu care a avut o fiică, Nicola, măritată cu Alexandru Potocki (au doi copii).

Ion N. Racoviţă (1826-1881), căsătorit cu Maria Caracaş, a avut patru fii şi o fiică:

– Ion Racoviţă (locotenent-colonel la Regimentul 38 Infanterie Brăila, în Primul Război Mondial a fost comandant de brigadă şi a fost rănit în luptele din Dobrogea; comandant militar al judeţului Iaşi; căsătorit cu Ghizela Kiss);

– Mihai Racoviţă (sublocotenent de artilerie 1888, în timpul Primului Război Mondial a fost colonel, pretor al Corpului 2 Armată, pretor al Armatei a 2-a, pretor pe lângă comandamentul trupelor din Chişinău şi comandant al jandarmeriei din Basarabia 1918, General 1919, Inspector general al Jandarmeriei şi Comandant al Corpului de Jandarmi 1920, deputat de Putna 1928, deputat de Ismail 1931, căsătorit cu Eufrosina A. Orăşanu). A avut doi fii: Mihai Racoviţă şi Mircea Racoviţă (căsătorit cu Marga-Alina Sculi). Inginerul de avioane Mihai M. Racoviţă (1895-1961) a fost căsătorit prima dată cu Joseta Stelian Popescu şi a doua oară cu Maria-Emanuela Romalo, împreună cu care a avut trei copii: Mihai Racoviţă (căsătorit cu Anca Ştefania Popp, a avut o fiică, Ioana), Ştefan Racovitză (născut în 1936, cunoscut jurnalist şi reprezentant al exilului românesc anticomunist; căsătorit cu Helga Zoege baroană de Manteuffel) şi Ioana Racoviţă (căsătorită cu Mihai Antonescu, a avut o fiică, Marina).  

– Eugen Racoviţă (locotenent de cavalerie);

– Dimitrie Racoviţă (căsătorit cu Elena Crăiescu), a avut trei fii: Ion (căpitan de cavalerie), Gheorghe (căsătorit cu Eliza Zugrăvescu) şi Dimitrie. Dimitrie Racoviţă (sublocotenent de cavalerie) a fost căsătorit cu Elena Ciomac, împreună cu care a avut doi copii: Isabela Ileana Racoviţă (măritată cu Ciprian Bonciocat, a avut doi fii, Christian Emanuel şi Claudiu Şerban Bonciocat) şi Dimitrie Iancu Racoviţă (căsătorit cu Anca Ioana Teodoreanu, are un fiu, Dimitrie Matei Racoviţă, care are la rândul lui un fiu, Milan Mathieu Racoviţă).

– Eugenia Racoviţă (căsătorită cu Victor Bejan).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *